Skip to content
Menu
Menu
Menu


ebusiness

Κηπουρική για παιδιά

Η κηπουρική είναι για τους περισσότερους μια ευχάριστη ασχολία. Για τα παιδιά όμως είναι κάτι μοναδικό, κάτι το μαγικό. Η επαφή τους με το χώμα, τα φυτά, τα έντομα  και η αίσθηση της δημιουργίας τα μετατρέπουν σε μικρούς εξερευνητές. Έρχονται κοντά στην φύση και δημιουργούν μόνοι τους, με τις κινήσεις τους το πρώτο τους διαδραστικό παιχνίδι. Μαθαίνουν παίζοντας.

Αν θέλετε τα παιδιά να διασκεδάσουν στον κήπο τους, θα πρέπει να επιλέξετε τα σωστά φυτά ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη επιτυχία στις φυτεύσεις μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις αποτυχίες. Έτσι οι μικροί μας φίλοι δεν θα απογοητευτούν και θα αγαπήσουν αυτό που κάνουν.

Επιλέξτε φυτά για το όμορφο άνθος τους αλλά και φυτά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, όπως τα αρωματικά, τα ζαρζαβατικά, τις σαλάτες κτλ.  

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν τις δικές τους ντομάτες και φράουλες, είναι πολύ πιο πιθανό να τα φάνε. Αυτός είναι ο οδηγός μας για να προσελκύσετε τα παιδιά να φυτέψουν τον δικό τους κήπο.

 

  • Επιλέγουμε το σωστό σημείο

Για τους κήπους στην αυλή του σπιτιού, ένας πολύ καλός τρόπος για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον ενός παιδιού είναι να του “δώσετε” ένα μικρό κομμάτι. Μια περιοχή  3μ × 3μ είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Σε αυτήν την περιοχή, το παιδί μπορεί να αποφασίσει τι θα φυτεύσει και θα έχει περιθώριο πειραματισμού χωρίς να επηρεάσει τα άλλα φυτά του κήπου. Τα παιδιά απολαμβάνουν επίσης την εξερεύνηση. Το να μετατρέψετε τον κήπο σε ένα μικρό μέρος περιπέτειας είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφέρονται για την κηπουρική. Η δημιουργία μιας περιοχής διασκέδασης, όπως μια μικρή καλύβα ή ένα μικρό «ράντζο» δίπλα από το χώρο φύτευσης θα είναι ένας ακόμη λόγος για να το απολαύσουν τα παιδιά. Η νούμερο ένα συμβουλή για να θυμάστε στη δημιουργία  ενός κήπου φιλικού για παιδιά  είναι να τον κρατάτε διασκεδαστικό.

 

  • Φυτά που τα παιδιά θα λατρέψουν

Όταν επιλέγουμε φυτά για να φυτεύσουν παιδιά, είναι σημαντικό να διαλέξουμε φυτά που τα παιδιά θα αγαπήσουν περισσότερο. Στα παιδιά αρέσουν φυτά που έχουν έντονες μυρωδιές, μεγαλώνουν γρήγορα και είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Τα φυτά που μπορούν να καταναλωθούν είναι επίσης διασκεδαστικά για τα παιδιά. Το μαρούλι, οι φράουλες και τα ντοματίνια μεγαλώνουν γρήγορα, κάτι που είναι υπέροχο για τα παιδιά που είναι λίγο ανυπόμονα. Τα καρότα, οι πατάτες και οι κολοκύθες είναι επίσης διασκεδαστικά φυτά , επειδή είναι εύκολα στην αναγνώριση. Τα παιδιά βιώνουν περισσότερο τις αισθήσεις τους. Ένα άνθος με έντονο χρώμα, ένας αρωματικός θάμνος, ένα φυτό με ιδιαίτερη υφή θα τα κερδίσουν περισσότερο.   

 

  • Βλέπω και μαθαίνω

Δείξτε στα παιδιά πώς να φυτέψουν μερικά φυτά, ακολουθώντας τα βήματα μαζί σας και στη συνέχεια αφήστε τα να το δοκιμάσουν μόνοι τους! Θα λατρέψουν να βγάλουν ένα φυτό από το γλαστράκι του, να ανοίξουν τρύπα στο χώμα και μετά να το φυτέψουν και να το ποτίσουν. Προσοχή  κατά την καθοδήγηση, φροντίστε ώστε οι συμβουλές σας να είναι ενθαρρυντικές, διασκεδαστικές και κατανοητές.

 

  • Έργα τέχνης στο κήπο

Η κηπουρική με τα παιδιά επιτρέπει στον κήπο να γίνει ένα πολύ δημιουργικό μέρος. Τα παιδιά αγαπούν το χρώμα και οι κήποι μπορούν να είναι ένα πολύχρωμο μέρος. Η δημιουργία στο κήπο ενός ουράνιου τόξου με φυτά είναι ένα διασκεδαστικό θέμα για να συμμετάσχουν τα παιδιά. Τα φυτά που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μοβ και ροζ) είναι εξαιρετικά εργαλεία διδασκαλίας αρκετά συναρπαστικό για τα παιδιά να δημιουργήσουν. Μια άλλη ευχάριστη και δημοφιλής δραστηριότητα στον κήπο για τα παιδιά είναι η δημιουργία μιας πίτσας. Οργανώστε τις καλλιέργειες σε κύκλο και δημιουργήστε  διαφορετικά κομμάτια για να αντιπροσωπεύσετε διαφορετικά συστατικά μιας πίτσας. Σε κάθε κομμάτι, φυτέψτε φυτά που μπορείτε να βρείτε σε μια πραγματική πίτσα όπως ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, σκόρδο και βασιλικός. Όταν μεγαλώσουν τα φυτά που βάλαμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν μια πίτσα ως μια διασκεδαστική και νόστιμη αναπαράσταση του επιτεύγματος του παιδιού.

 

  • Φτιάξτε ταμπελάκια – φτιάξτε την ιστορία

Όταν όλα τα φυτά είναι στη θέση τους, φτιάξτε μαζί με τα παιδιά ταμπελάκια με τα ονόματα τους, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ελέγξουν ξανά και να παρακολουθήσουν τα φυτά να μεγαλώνουν, γνωρίζοντας ποια είναι η κάθε ποικιλία. Δώστε τους το περιθώριο να δώσουν σε κάθε φυτό και από ένα παρατσούκλι. Θα τα βοηθήσει στο μέλλον να τα θυμούνται καλυτέρα.  

Κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε ένα κόμματι του κήπου ζητήστε από τα παιδιά να σας αφηγηθούν μια ιστορία για το τι μπορεί να συμβαίνει στο μικρόκοσμο των φυτών όταν δεν είστε εκεί.

 

  • Ο κήπος στο πιάτο τους

Το να κάνεις τα παιδιά να τρώνε λαχανικά είναι δύσκολο, αλλά θα τρελαθούν να δοκιμάσουν τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις φράουλες που φυτεύσαν και φρόντισαν μόνοι τους. Όχι μόνο θα έχουν καλύτερη γεύση από ό, τι αν τα αγοράζατε από κατάστημα, αλλά θα νοιώσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης και θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα τρόφιμα για πάντα.

EnglishGreek